Många är vi som är duktiga och tycker det är viktigt att källsortera,
handla miljömärkt och åka kollektivt för att minska på utsläppen. Men
om jag skulle tala om för dig att det finns ett annat sätt som du kan
bidra till en bättre miljö och dessutom minska risken för cancer på
samma gång... Skulle du tro mig då?
Sedan en tid
tillbaka äter jag personligen inte kött över huvudtaget. Med detta sagt
har jag inte som mål att omvända världen till vegetarianer men kanske
vidga vyerna något och tänka steget längre i vårat dagliga handlande.
Djur äter djur och människan är trots allt ett djur. Men min filosofi
är att om man vill äta ett djur kan inte det få vara just det då, ett
djur, innan vi äter det och böka i jorden eller traska runt fritt på ett fält istället för inlåst i en box? Men om du, som många med dig, inte "orkar"
tänka på djuren så tror jag nog att vill tänka på miljön, inte sant?
Idag räknar man med att 80% av all skog som skövlas i Amazonas gör det
just för att kunna få mer yta för att föda upp boskap för köttindustrin.
Som grädde på moset är nu köttindustrin så pass stor att den står för
hela 18% av de globala utsläppen av växthusgaser.
Fortfarande
inte övertygad om att det kanske kan vara värt att äta mer vegetariskt?
Om du nu kan bortse från djuren och dessutom miljön så återstår bara
sista utposten; du själv. Världscancerfonden med all sin forskning i
ryggen rekommenderar absolut högst ett intag av 300 gram rött kött per
vecka för att avsevärt minska riskerna för just cancer.
Kort
sagt skulle du som den enskilda människan göra skillnad för så väl
miljön som din egen hälsa och inte genom att sluta äta kött men dra ner
på det. Och frågar du mig skulle jag starkt rekommendera att prova
kravmärkt och ekologiskt märkt kött. Ja, det är dyrare men smaken med
mera är värt varenda krona.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar