lördag 10 augusti 2013

Äkta vara


Kanske har du läst boken med samma titel, det har iallafall jag. Boken handlar om alla tillsatser som finns i vår mat idag. Kort kan man säga så är; varor som inte blir dåliga inom rimlig tid är dåliga för kroppen (what doesn't go bad is bad for you). Med det i åtanke är det med ett leende på läpparna jag igår fick äta av det som nyligen fiskats upp ur havet och inte behövt transporteras och ligga för länge i disken och tappa den färska smaken som fisk trots allt har. Att sen dessutom få äta glass utan tillsatser, smaksatt med riktiga hallon och lakritsrot, är rena lyxen! 
Måste villigt erkänna att nötterna och jordgubbarna var näst intill onödiga då glassen i sig var helt fantastisk!

Nej, det är inte helt enkelt men klart värt att försöka så mycket det går att äta närodlat och som här närfångat. Minst lika viktigt, inte minst för smaken, är att äta efter säsong. Det är inte några magiska tomater du får tag i som smakar just tomat mer än vanligt ibland. Förmodligen är det bara så att det då är säsong för tomtat och man slipper köpa tomater som odlats på ett mer onaturligt sätt och därav även inte får den "riktiga" tomatsmaken. Orka hålla reda på olika varors säsonger, kanske du tänker. Lugn, i dagens högteknologiska samhälle finns såklart en app framtagen för detta som håller reda på det hela åt dig.

Naturskyddsföreningens app, enkel och smart.


Än en gång uppmanar jag er att testa er själva; köp närodlat och efter säsong och se om ni smakar nån skillnad. Kanske är det faktiskt värt den där extra tiden det tar i butiken när du går bland hyllor och väljer, kanske inte. Men om du inte provar får du aldrig veta...

Inga kommentarer: